Senaste nytt | Page 115

  • Kataplexi: Symtom och orsaker

    June 1, 2023

    Kataplexi är en plötslig, tillfällig förlust av muskelkontroll, som vanligtvis utlöses av intensiva känslomässiga reaktioner som skratt, överraskning eller ilska. Det är ett viktigt symptom på narkolepsi, en kronisk neurologisk störning som påverkar sömnen. Kataplexi kan variera från slappa ansiktsmuskler till kollaps av hela kroppen, men episoderna är vanligtvis korta och medvetandet bibehålls. Det är viktigt att konsultera en vårdgivare för effektiva behandlingsstrategier.

  • Valerianarot för sömn

    June 1, 2023

    Valerianrot är en naturlig ört som ofta används som sömnmedel, för att främja bättre sömnkvalitet och hjälpa till att hantera sömnlöshet. Det fungerar genom att potentiellt förbättra kroppens naturliga produktion av gamma-aminosmörsyra (GABA), en neurotransmittor som främjar avkoppling. Även om studier tyder på positiva effekter varierar den exakta effektiviteten mellan olika individer. Trots dess naturliga ursprung är det tillrådligt att rådgöra med en vårdgivare innan du påbörjar en behandling med valerianarot.

  • Är sömnapné genetiskt betingat?

    June 1, 2023

    Sömnapné, ett tillstånd där andningen upprepade gånger stannar och startar under sömnen, har potentiella genetiska kopplingar. Forskning visar att personer med en familjehistoria av sömnapné är mer benägna att utveckla denna sjukdom. Faktorer som kroppsvikt, ålder och livsstil spelar också en roll. Även om en genetisk predisposition inte kan ändras, kan hantering av andra riskfaktorer och lämplig behandling hjälpa till att kontrollera symtomen och minska komplikationerna.

  • Huvudvärk vid sömn

    June 1, 2023

    Huvudvärk efter sömn kan uppstå på grund av flera faktorer, t.ex. felaktig sovställning, sömnstörningar eller andra underliggande hälsotillstånd. Huvudvärk som uppstår när man vaknar kan tyda på problem som sömnapné eller sömnlöshet. Andra potentiella orsaker kan vara uttorkning, dålig kost eller stress. Det är viktigt att identifiera orsaken och åtgärda den, eftersom långvariga problem kan leda till kronisk huvudvärk. Om symtomen kvarstår bör du uppsöka läkare.

  • Mikro sömn

    June 1, 2023

    Mikrosömn avser korta, oavsiktliga episoder av förlorad uppmärksamhet i samband med händelser som en tom blick, huvudknäppning och långvarig slutning av ögonen. Dessa episoder kan vara från en bråkdel av en sekund upp till 30 sekunder och inträffar ofta när en person är trött men försöker hålla sig vaken. Även om det kan verka harmlöst kan mikrosömn leda till allvarliga konsekvenser, särskilt när man utför uppgifter som att köra bil.

  • Binaurala beats

    June 1, 2023

    Binaurala beats är unika ljudfrekvenser som kan påverka hjärnaktiviteten och potentiellt förbättra kognitiva funktioner. Tekniken fungerar genom att olika frekvenser spelas upp i varje öra, vilket uppmuntrar hjärnan att "ställa in sig" på en specifik frekvens. Det ses som en icke-invasiv, läkemedelsfri metod för stressreducering, förbättrat fokus och bättre sömn. Vetenskapen är lovande men mer forskning behövs för att fullt ut förstå de potentiella fördelarna.

  • Livsmedel som hjälper dig att sova

    May 31, 2023

    Upptäck naturliga sömnhjälpmedel i ditt kök! Den här artikeln avslöjar hur specifika livsmedel, som körsbär, kiwi och fet fisk, kan förbättra din sömnkvalitet. Den förklarar också hur dessa livsmedel bidrar till produktionen av serotonin och melatonin, viktiga hormoner för sömnreglering. Dyk in och lär dig hur du kan förbättra din nattsömn genom att ändra din kost.

  • Varför är det så svårt att vakna?

    May 31, 2023

    Svårigheter att vakna på morgonen kan bero på olika orsaker, inklusive brist på kvalitetssömn, oregelbundet sömnschema eller medicinska tillstånd som sömnapné eller depression. Att säkerställa en god sömnhygien, upprätthålla ett konsekvent schema för väckning och sömn och söka professionell hjälp vid behov kan förbättra uppvaknandet och den allmänna sömnhälsan.

Produktsökare