Senaste nytt | Page 100

  • Sova på dagen: Bättre hälsa, minne och vakenhet

    June 14, 2023

    Den här artikeln handlar om att sova eller ta en tupplur på dagen. Den visar att tupplurar kan förbättra vakenhet, humör och prestationsförmåga om de görs på rätt sätt, men att för mycket vila på dagen eller tupplurar vid olämpliga tidpunkter kan störa nattsömnen. Dessutom ges praktiska råd om hur man tar en tupplur på ett bra sätt för att dra nytta av fördelarna utan att störa nattsömnen.

  • Sömn och minne: Ett avgörande samband

    June 14, 2023

    Den här artikeln fördjupar sig i förhållandet mellan sömn och minne. Enligt den är god sömn avgörande för minneskonsolidering - vilket innebär att nya minnen blir fasta och långvariga - medan en otillräcklig mängd sömn kan hämma bildning och återkallande. Dessutom ger artikeln tips på hur man kan förbättra sömnen för att förbättra minnesprestandan.

  • Är snarkning ofarligt? Risker och behandlingar

    June 14, 2023

    Den här artikeln handlar om snarkning och ställer frågan om det kan vara ofarligt. Medan tillfällig eller mild snarkning vanligtvis inte utgör något problem, kan frekvent och hög snarkning vara ett tecken på sömnapné, vilket kan leda till avbruten sömn samt andra hälsokomplikationer. Av den anledningen innehåller artikeln råd om när snarkning kan kräva läkarvård.

  • Titta på TV innan du sover: Hälsosammare alternativ

    June 14, 2023

    Den här artikeln undersöker effekterna av att titta på TV före sänggåendet. Den konstaterar att ljus från TV-skärmar kan störa vår kropps naturliga sömnrytm och leda till svårigheter att somna, med dess innehåll som stimulerar våra sinnen ytterligare och gör avslappning svårare än tidigare. Slutligen ger artikeln råd om hur man kan hantera sina TV-vanor för att förbättra sömnkvaliteten.

  • Hur påverkar teknik sömnen?

    June 14, 2023

    Den här artikeln undersöker effekten av teknik på sömn. Den visar hur ljus från skärmar kan störa vår naturliga sömncykel och orsaka svårigheter att somna, medan användning av elektroniska enheter före sänggåendet kan bidra till sämre sömnkvalitet. Dessutom ges praktiska råd om hur man begränsar sin teknikanvändning för att få bättre sömn.

  • Strukturen hos sömnmönster

    June 14, 2023

    Den här artikeln ger en introduktion till sömnmönster. Den beskriver hur sömnen är organiserad i cykler och stadier, såsom djup och REM-sömn. En typisk 90-minuterscykel upprepas under hela natten; att förstå denna struktur kan hjälpa oss att förbättra kvaliteten på vår vilsamma sömn; denna artikel innehåller också strategier för att utveckla hälsosammare sömnmönster.

  • Mardrömmar hos barn

    June 14, 2023

    Den här artikeln handlar om mardrömmar hos barn. Den förklarar att mardrömmar är ganska vanliga bland barn och vanligtvis inte bör ge anledning till oro. Vidare ger artikeln förslag till föräldrar om hur de kan lugna och hantera dessa situationer med sina barn och betonar vikten av att förstå och diskutera barns rädsla med dem.

  • Är sömnlöshet genetiskt betingat?

    June 14, 2023

    Den här artikeln undersöker om sömnlöshet är genetiskt. Enligt forskning som presenteras här kan insomni ha genetiska influenser i sina orsaker; våra gener spelar en roll i våra sömncykler, men faktorer som stress och livsstil påverkar också det väsentligt. Dessutom ger texten råd om hur man kan förstå och hantera sömnlöshet.

Produktsökare