Senaste nytt | Page 24

  • Vad utlöser cystisk acne?

    October 20, 2023

    Cystisk acne kännetecknas av stora, röda, smärtsamma finnar som uppstår djupt i hudlagret. Denna allvarliga form av akne utlöses av hormonella fluktuationer, genetik, kronisk inflammation, hög stress, läkemedel, rökning och kost. För att förebygga cystiska utbrott bör man balansera hormonerna, undvika utlösande faktorer, använda skonsam rengöring, aknebekämpande ingredienser och söka receptbelagd behandling för resistent cystisk akne.

  • Varför får jag plötsligt svår acne?

    October 20, 2023

    Även om du har haft en ren hy i flera år kan hormonförändringar, mediciner, dålig kost, stress och andra faktorer plötsligt leda till smärtsamma akneutbrott som vuxen. Att identifiera och åtgärda orsakerna, samtidigt som man implementerar en ordentlig hudvårdsrutin med ingredienser som retinoider och bensoylperoxid, hjälper till att rensa oväntad vuxenakne. Mer allvarliga plötsliga utbrott kan kräva receptbelagda läkemedel, så kontakta en hudläkare om receptfria läkemedel är ineffektiva efter 2-3 månader.

  • Hur vet jag om min akne beror på hormoner eller stress?

    October 20, 2023

    Hormonell och stressrelaterad akne uppkommer av olika faktorer men korsar ofta varandra. Hormonell akne följer ett månatligt mönster längs nedre delen av ansiktet medan stressakne blossar upp slumpmässigt överallt under stressiga perioder. En hudläkare kan hjälpa dig att avgöra om det är hormoner, stress eller båda som ligger bakom dina utbrott. De kan sedan ge receptbelagda behandlingar för att angripa grundorsakerna tillsammans med livsstilsförändringar för att kontrollera akne på lång sikt.

  • Orsakar alkohol akne?

    October 20, 2023

    Även om alkohol i sig inte orsakar akne kan alkoholkonsumtion förvärra utbrotten för aknebenägna personer. Faktorer som inflammation, hormonfluktuationer, uttorkning och dålig sömn på grund av alkoholkonsumtion kan förvärra akne. Att begränsa intaget och välja klara drycker som vodka och gin framför öl och sockerhaltiga drycker kan hjälpa till att förebygga alkoholrelaterade akneutbrott. Men det krävs en helhetssyn för att behandla akne på rätt sätt.

  • Kan akne orsakas av att man inte äter tillräckligt?

    October 20, 2023

    Även om omfattande forskning inte visar på något universellt samband mellan kost och akne, kan kraftig kaloribegränsning potentiellt förvärra utbrott hos känsliga individer. Detta kan bero på näringsbrister, inflammation, hormonell obalans, ökat kortisol och insulinresistens till följd av underätning. Måttlig kaloribrist utan kraschbantning verkar dock inte påverka akne hos de flesta människor. De som är benägna att drabbas av akne bör säkerställa ett tillräckligt intag av protein, hälsosamma fetter och mikronäringsämnen när de begränsar kaloriintaget.

  • Vad är skräpmat för akne?

    October 20, 2023

    Akne utlöses ofta av en kost som innehåller mycket inflammatorisk skräpmat som stör hormonnivåerna och orsakar inflammation. Att begränsa intaget av läsk, godis, friterad mat, mejeriprodukter och raffinerade kolhydrater kan bidra till att förbättra akne. Om du fokuserar din kost på antiinflammatoriska helfabrikat som grönsaker, frukt, magert protein, nötter, frön och hälsosamma fetter får du de näringsämnen din hud behöver för att hålla sig ren och förebygga utbrott. Kost- och...

  • Varför vaknar jag upp med en ny finne varje dag?

    October 20, 2023

    <Plötsliga utbrott av finnar när du vaknar beror ofta på faktorer som hormonella förändringar, förökning av hudbakterier under natten, ansamling av oljor och död hud samt tryck mot ansiktet under sömnen. För att förebygga irriterande morgonakne bör du ha en god sömnhygien, byta örngott ofta, undvika irritation före sänggåendet, minska stress och följa en konsekvent hudvårdsrutin för natten. Besök en hudläkare om morgonutbrotten fortsätter trots livsstilsförändringar.

  • De 10 frukter som hjälper till att rensa bort akne

    October 20, 2023

    Att fylla din kost med färska frukter som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter kan hjälpa till att rensa upp akneutbrott. Bär, citrusfrukter, tomater, ananas, kiwi, äpplen och bananer är några av de bästa valen tack vare deras förmåga att bekämpa inflammation, balansera oljeproduktionen, förhindra tilltäppta porer, återfukta hudceller och skydda mot solskador. Att äta 2-3 portioner av dessa blemish-blastande frukter dagligen hjälper till att uppnå en klar, glödande hud över tid.

Produktsökare