Vi levererar inte till din adress!
På grund av ditt lands lagar och bestämmelser, har vi inte tillåtelse att skicka till din nuvarande plats. Om du har några frågor så kontakta oss.Vi är här för att hjälpa till
Har du frågor om våra produkter eller vårt innehåll? Tveka inte att kontakta oss.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usLäkevänderot har varit en populär och naturlig vårdprodukt sedan de antika grekerna upptäckte dess positiva påverkan på sömn. Fortsätt att läsa för att ta reda på vad du behöver veta om denna kraftfulla ört och om den kan hjälpa till att ta itu med olika hälsotillstånd.
Innehåll:
Med användning daterad tillbaka till 460 f.Kr., har läkevänderot fått en ständig följarskara för dess breda rad av fördelar för mänsklig hälsa. Av dessa fördelar är örtens inverkan på sömn en av de mest väldokumenterade. Det finns mycket att lära om läkevänderot, så låt oss gå till grunderna med en gång, vad exakt är det och vart kommer den ifrån?
Läkevänderot är en flerårig blommande planta som växer naturligt i Europa och Asien. Den upptäcks lätt tack vare sina rosa och vita blommor. Trots attraktiviteten är inte blommorna den sanna källan till dess potential. Vi måste i stället titta under marken, på dess rötter.
Medicinväxtodlare insåg att torkad läkevänderot hade en bred rad effekter på mänsklig hälsa, mest noterbart på sömnen. Givetvis förstod de antika grekerna och romarna inte varför. Som tur är kan vi genom att placera läkevänderot under ett mikroskop få en del ledtrådar till dess sömnfrämjande egenskaper.
Nyckeln till läkevänderotens omfattande inverkan stammar från en sofistikerad blandning av valeriansyra, isovaleriansyra och flera antioxidanter. Båda syror verkar modulera ett kemiskt meddelandesystem i hjärnan som heter gammaaminosmörsyra, också kallat GABA.
Den andra interaktionen kommer med två antioxidanter: hesperidin och linarin. Även om båda är inflytelserika på sina egna sätt, så gör kombinationen av syror och antioxidanter läkevänderoten unik. Forskare misstänker[1] att valeriansyra förstärker effekten av hesperidin och linarin för ett bättre inflytande på mänsklig hälsa.
Både läkevänderot och melatonin kan påverka sömn och sömnkvalitet, de anses vara naturliga tillskott och verkar i allmänhet väl tolererat av människor. För att avgöra vad som fungerar bäst för dig, är det viktigt att balansera deras för- och nackdelar mot dina livsstilsbehov.
En snabb notering: vi rekommenderar inte att man tar de två tillskotten tillsammans. Läkevänderot och melatonin har båda sina egna handlingsmekanismer, så en kombination kan orsaka oönskade effekter.
Med läkevänderotens innehåll täckta, är det dags att gå vidare till det mest avgörande ämnet, dess potentiella fördelar för mänsklig hälsa. Läkevänderot är mest känd för sin inverkan på sömn, så vi kommer att täcka dessa fördelar djupare senare. Nu ska vi utforska örtens bredare konsekvenser för välbefinnande.
• Läkevänderot kan boosta avslappning: Som en del av en kontrollerad djurstudie[2], administrerades extrakt av läkevänderot till råttor. Forskare observerade en "signifikant minskning i ångestbeteende", särskilt i jämförelse med en separat grupp med endast etanol. Även om påverkan på människor är oklar, tillhandahåller studien bevis på att valeriansyran i läkevänderot påverkar GABA-systemet.
• Möjlig påverkan på Willis-Ekboms sjukdom: En tredubbelblind, slumpmässig[3] studie antyder att höga doser av extrakt från läkevänderot kan påverka symptom på Willis-Ekboms sjukdom samtidigt som det minskar "sömnighet på dagtid hos patienter". Det finns fortfarande mycket att lära om optimal dosering och frekvens, men de preliminära resultaten är helt klart ett steg mot ökad livskvalitet för de som är drabbade.
• Främjar en minskning av värmevallningar under klimakteriet: Då värmevallningar är ett vanligt symptom på klimakteriet, hade forskare som mål att undersöka den potentiella inverkan[4] som läkevänderot har i en studie från 2013. I jämförelse med en placebogrupp, verkade patienterna som administrerades läkevänderot uppleva en meningsfull minskning av värmevallningar i upp till åtta veckor efter behandling. Studien erkände att läkevänderot kunde vara ett livskraftigt alternativ för "kvinnor som är ovilliga att få hormonbehandling".
Med den bredare attraktionskraften hos läkevänderot täckt, är det dags att gå vidare till ett område med mycket mer främjande forskning, sömn. Vi betonade tidigare hur föreningarna i läkevänderot kunde påverka GABA-systemet. Det visar sig att interaktionen har betydliga konsekvenser för de som vill uppnå en mer regelbunden och vilsam sömn.
Det beräknas att så mycket som 30 % av befolkningen lider av sömnlöshet[5], en sömnstörning som gör det svårt att somna och hålla sig sovande. Då sömn är avgörande för mentalt och fysiskt välbefinnande, kan effekten av sömnlöshet snabbt eskalera. Som tur är har kroppen ett system för att hålla sömntillstånd i schack, det tidigare nämnda GABA-systemet.
Bland andra roller, ansvarar GABA-systemet (sammansatt av receptorer och GABA-transmittorn) för moduleringen av kognition, beteende och hur kroppen hanterar stress. Preliminära studier antyder att låga GABA-nivåer kan försämra effekten av stress samtidigt som det även bidrar till sömnproblem såsom sömnlöshet.
Det är här läkevänderot kan visa sig bidragande[6] för att hjälpa individer att uppnå bättre sömn, då dess kemiska struktur hjälper till att aktivera GABA-systemet. Ett fullt funktionerande GABA-system är mycket bättre utrustat för att ta itu med stress och sömnproblem, så att du kan må som bäst.
Läkevänderot följer samma doseringstillvägagångssätt som många andra örthjälpmedel, börja långsamt och ta reda på vad som fungerar för dig. Inom kort täcker vi potentiella biverkningar, men doser av läkevänderot på upp till 900 mg är i allmänhet säkert (under maximalt sex veckor). Om du tar läkevänderot tillsammans med andra naturliga extrakt så som citronmeliss, humle, passionsblomma, så bör du hålla dig till maximalt 400 mg.
När det gäller frekvens, rekommenderar studier att man tar läkevänderot en gång om dagen och cirka en timme före läggdags. Om du använder läkevänderot till att ta itu med något annat än sömn, kan tidpunkten ändras, men i de flesta fall ligger fokuset på att främja en vilsam sömn.
I milda doser verkar läkevänderotens potentiella biverkningar vara begränsade. Dock är det viktigt att notera att många studier enbart har undersökt läkevänderotens kortsiktiga inverkan (4-8 veckor), och vi vet väldigt lite om konsekvenserna av långsiktig användning.
Just nu inkluderar potentiella biverkningar huvudvärk, magobehag, slöhet och muntorrhet. Om du upplever några oönskade biverkningar så ska du sluta ta läkevänderot eller minska dosen tills du känner dig bekväm igen. Det har även rapporterats en del interaktioner mellan läkevänderot och receptbelagda läkemedel, så du ska alltid diskutera intag av läkevänderot med en läkare först, då dessa kan vara fall-specifika.
Läkevänderotens föreslagna modulering av GABA-systemet kan göra den till en kraftfull allierad i jakten på vilsam sömn. Oavsett om det handlar om att somna snabbare eller hålla sig sovande, verkar örten främja det optimala tillståndet som behövs för att uppnå båda.
Naturligtvis kräver många av dessa studier ytterligare undersökning, särskilt gällande den långsiktiga effekten av läkevänderot, dess bredare inverkan på mänsklig hälsa och korrekt dosering. Med det sagt, med begränsade potentiella biverkningar, verkar experimentering med läkevänderot vara ett livskraftigt tillvägagångssätt för att se om den fungerar för dig. För alla som letar efter sömnhjälp, kan läkevänderot vara ett väldigt inflytelserikt alternativ.
Är du intresserad av en bättre nattsömn? Sök i Cibdols butik för ett komplett sortiment av naturliga sömnhjälpmedel. Eller, om du vill lära dig mer om vikten av sömn för fysiskt och mentalt välbefinnande, besök vår CBD-encyklopedi för allt du behöver veta.
[1] Fernández, S., Wasowski, C., & Paladini, A. C. (2004). Sedative and sleep-enhancing properties of linarin, a flavonoid-isolated from Valeriana officinalis. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009130570300368X [Källa]
[2] Murphy, K., Kubin, Z. J., & Shepherd, J. N. (2010). Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/ [Källa]
[3] Cuellar, N. G., & Ratcliffe, S. J. (2009). Does valerian improve sleepiness and symptom severity in people with restless legs syndrome? PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284179/ [Källa]
[4] Mirabi, P., & Mojab, F. (2013). The effects of valerian root on hot flashes in menopausal women. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250592/ [Källa]
[5] Fernandez-Mendoza, J., & Vgontzas, A. N. (2014). Insomnia and Its Impact on Physical and Mental Health. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972485/ [Källa]
[6] Yuan, C., Mehendale, S., & Xiao, Y. (2004). The gamma-aminobutyric acidergic effects of valerian and valerenic acid on rat brainstem neuronal activity. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742369/ [Källa]
[1] Fernández, S., Wasowski, C., & Paladini, A. C. (2004). Sedative and sleep-enhancing properties of linarin, a flavonoid-isolated from Valeriana officinalis. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009130570300368X [Källa]
[2] Murphy, K., Kubin, Z. J., & Shepherd, J. N. (2010). Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/ [Källa]
[3] Cuellar, N. G., & Ratcliffe, S. J. (2009). Does valerian improve sleepiness and symptom severity in people with restless legs syndrome? PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284179/ [Källa]
[4] Mirabi, P., & Mojab, F. (2013). The effects of valerian root on hot flashes in menopausal women. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250592/ [Källa]
[5] Fernandez-Mendoza, J., & Vgontzas, A. N. (2014). Insomnia and Its Impact on Physical and Mental Health. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972485/ [Källa]
[6] Yuan, C., Mehendale, S., & Xiao, Y. (2004). The gamma-aminobutyric acidergic effects of valerian and valerenic acid on rat brainstem neuronal activity. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742369/ [Källa]