Hampa och japansk kultur

Last updated:

Published:

Hampa & Japansk kultur

Hampa har alltid varit en populär jordbruksprodukt i Japan. Efter andra världskriget försökte de dåvarande Dupont- och bomullskartellerna faktiskt utplåna hampan från kartan som en fråga av strategisk ekonomisk betydelse.

De utländska trupperna förvånades över mängden hampa som växte både vilt och odlat. Den amerikanske armégeneralen Douglas Macurthur och hans kollegor skrev om den japanska konstitutionen och inkluderade Taima Torishimari, lagen om hampakontroll.

Hampa Control Act tillämpades första gången under skörden 1967 när 20 stjälkar beslagtogs från ett jordbrukarkollektiv i Shinshu, Nagano-regionen. Vid den här tiden lämnade en person in en stämningsansökan mot regeringen och hävdade att lagen stred mot konstitutionen. Därefter hölls det första "marijuanasymposiet" vid Kyoto University, vilket markerade början på hampans befrielserörelse. Sådana konferenser besöks nu av en mångsidig grupp av både advokater, läkare, studenter och jordbrukare, som alla lobbar för forskning hos regeringen.

Många medborgare i Japan kan vara oroliga för att återuppta laglig hampaodling, frustrerade över den långa och vanligtvis misslyckade ansökningsprocessen. En mängd olika härdiga stammar av fritt växande hampa fortsätter dock att finnas i överflöd på den snabbt avtagande landsbygden, de flesta är vilda men vissa odlas fortfarande av jordbrukare som fortsätter den gamla traditionen i sin kultur.

Sedan 1991-2 har Japan tvingats svälja sin stolthet eftersom åratal av subventioner och förlitan på kemiska jordbruksmetoder har lett till omfattande missväxt, vilket ofta resulterar i vissna grödor där nederbörden är mindre än väntat.

Totalt beroende av utländsk olja, överbefolkade städer, giftiga hav, farliga kärnreaktorer, åldrande befolkning och en absurd mängd golfbanor, med en minskande mängd jordbruksmark, har gjort att landet letar efter nya alternativ när det ska föra över till nästa generation.

Det är uppenbart att de små fördelar som finns med sådana svåra omständigheter kan hittas i återväxten av ekologiska jordbruksmetoder och en återgång till traditionellt jordbruk som kommer att uppmuntra genomförandet av hållbara produktionsmetoder, inklusive odling av industriell hampa.

Japan förverkligar denna nya och spännande vision om hur hampa kan påverka landets kultur när man tar meningsfulla steg mot återvinning och minskad konsumtion, främst av träprodukter, och utnyttjar sin skicklighet inom traditionell konst för land och själ, i kombination med sin moderna skicklighet inom tillverkning och marknadsföring.

Hampa och marijuana har inte alltid varit en impopulär produkt i Japan. I själva verket har den varit väl ansedd i den japanska kulturen. Traditionellt användes hampa för att tillverka ceremoniella linnekläder för den kejserliga familjen och shintoprästerna. Detta inkluderade den japanska kejsaren som fungerar som överstepräst i shintokulturen. Andra vanliga användningsområden är Washi (fint papper), Noren (rituella gardiner) av hampafibrer och klockrep för shintoistiska helgedomar och sumoritualer.

Faktum är att hampa har odlats i Japan sedan den neolitiska Jomon-perioden. Jomon i sig betyder "mönster av rep", och de var faktiskt gjorda av hampa. Arkeologiska bevis visar att hampfrön var en källa till föda under denna period (10 000 till 300 f.Kr.). Detta jägar- och samlarfolk levde ett civiliserat liv och använde hampa för att väva kläder och tillverka korgar. Det är dock oklart hur och när dessa frön kom till Japan.

Det är ofta svårt att skilja historiska fakta från de myter som ligger till grund för shintoreligionen. Även om opartiska analyser visar att hampa, precis som mycket annat i kulturen, sannolikt importerades och anpassades av japanerna från Kina eller Korea, hävdar många forskare att hampa fanns i riklig mängd i Japan före kontakten med något av dessa länder.

För att bättre förstå de första hampfrönas resa kan det vara bra att titta på några andra framträdande importvaror som har spelat en roll i utformningen av den japanska kulturen och även normerna för deras civilisation. Buddhism, ris från våtmarker och Washi-papper; det senare är lättast att spåra eftersom det är skrivet på papper.

"A.D. 105 - Papperet som vi känner det uppfanns av Ts'ai Lun, en kinesisk domstolstjänsteman. Man tror att Ts'ai blandade mullbärsbark, hampa och trasor med vatten, mosade det till en massa, pressade ut vätskan och hängde upp den tunna mattan för att torka i solen. Papperet var fött och denna enkla blandning skulle sätta igång en av mänsklighetens största kommunikationsrevolutioner. Litteraturen och konsten blomstrade i Kina.

610 e.Kr. - Buddhistiska munkar spred gradvis konsten till Japan. Papperstillverkning blev en viktig del av den japanska kulturen och användes till skrivmaterial, solfjädrar, kläder, dockor och som en viktig komponent i hus. Japanerna var också de första att använda tekniken med blocktryck. "

Över 80 olika sorters papper spreds i Japan inom 50 år efter att den koreanska munken Doncho tillverkat ett papper för sin kungliga demonstration av hampatrasor och mullbärsbark, i enlighet med kinesisk tradition.

En annan japansk stapelvara, ris från våta fält, hittade sin väg från Mittens rike till Japan omkring 300 f.Kr. Fröet anlände först till Korea där det fördes av handelsmän över den smala men hårda kanalen till Shimonoseki, Japans södra ö Kyushu, som är den närmaste punkten till det asiatiska fastlandet. Det är troligt att hampan gjorde samma resa före eller ungefär samtidigt. Det har rapporterats om frön från förhistoriska perioder som har hittats på ön Kyushu, vilket skulle tyda på att en sådan resa definitivt ägde rum före vår tideräknings början, men vetenskapliga dateringsmetoder skulle ha svårt att sätta ett exakt datum på en sådan artefakt.

Som stöd för denna teori finns en grottmålning från Kyushus kust som föreställer höga stjälkar och hampablad och som också är daterad till Jomon-perioden. Det är ett av de tidigaste konstverken som upptäckts i Japan. Sammantaget verkar bilden föreställa handelsmän som tar med sig en växt med båt. Längs stjälken finns små par av spirande blad eller grenar. Själva växten är hög och i toppen sitter stora, karakteristiska hampablad med sju fingrar.

Överst på figuren av hampväxten finns en solliknande aura, vilket tyder på kopplingen mellan solen och hampan i shinto och på en slående likhet med hieroglyfristningarna från Medelhavskulturen som visar ett liknande sol- och hampmotiv.

JAPANSK HISTORIA

Hampa har en viktig funktion i shinto-mytologin, "gudarnas väg", som den gamla inhemska religionen i Japan kallas. Shinto är Japans och dess folks andlighet, det är en uppsättning praktiker som ska utföras med noggrannhet för att upprätta en förbindelse mellan dagens Japan och dess forntida förflutna. Växter, träd, stenar och djur anses alla besitta en sorts ande eller vördnad som kan vara skrämmande eller fridfull.

Deras metoder registrerades och kodifierades först i de skriftliga historiska dokumenten Kojiki och Nihon Shoki under 800-talet.

Hampa användes för att rena och driva ut det onda. Vid ceremonier i stora helgedomar brände man Taima (cannabis). Hampafrön används också i shintoistiska äktenskapsceremonier och ibland bränns även hampablad som en "inbjudan till andarna".

CEREMONI

Många produkter säljs fortfarande till japanerna, tvättlappar och gardiner tillverkade av kinesisk och koreansk hampa, och en del nya hampaprodukter från västerländska tillverkare börjar också komma ut på marknaden. Med tanke på Japans entusiasm för traditionellt nordamerikanskt mode skulle detta kunna bli en blomstrande industri om restriktionerna skulle lättas.

Det finns nu flera butiker som säljer hampaprodukter, bland annat Asakoii, en traditionell hampabutik i Kyoto som har fortsatt att betjäna kunder sedan 1600-talet och överlevt krig och förbud. Det kanske mest betydelsefulla med denna butik är dess betoning på den urgamla kopplingen mellan andlighet, konst och jordbruk, ett viktigt exempel på hampans rika historia i Japan. På Norens skylt med hampa står det på japanska: "Vi känner bara till hampa, men vi känner till varje detalj."

Liksom många regeringar är de japanska parlamenten tveksamma och dåligt informerade om fördelarna med omfattande hampodling, och även om den nuvarande rättsliga statusen ger möjlighet att ansöka om att odla hampa kan processen vara lång och meningslös.

Å andra sidan kommer marknaden för hampa att öka i takt med att det internationella utbytet fortskrider och för med sig nya idéer inom näringsliv och aktivism. Många unga japanska entreprenörer vill expandera inom detta spännande område, och vissa amerikanska företag har redan börjat skörda frukterna.

Huruvida Japan fortsätter att utveckla och anpassa sin inställning och kunskap om hampa, inklusive lagar och förordningar, så att landet kan skörda frukterna av en mångsidig och livskraftig växt som det har gjort tidigare, är en fråga som återstår att se. En sak som står klar är att hampa har haft en enorm kulturell och jordbruksmässig roll i utvecklingen av Japan som nation.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare