Höga kolesterolnivåer? Öka HDL-kolesterol och kontrollera LDL för bättre hälsa

Published:

Kolesterol är ett vaxartat, fettliknande ämne som din kropp behöver för att fungera korrekt. Men om du har för mycket kolesterol i blodet kan det öka risken för hjärtsjukdomar och stroke. Den här artikeln ger en djupgående inblick i kolesterolvärdena - vad de betyder, vilka hälsosamma nivåer man bör sträva efter och hur man kan förbättra sin kolesterolprofil.

Höga kolesterolnivåer? Öka HDL-kolesterol och kontrollera LDL för bättre hälsa

Kolesterol transporteras genom blodomloppet på proteiner som kallas lipoproteiner. Det finns två huvudtyper av lipoproteiner som transporterar kolesterol - LDL (low-density lipoprotein) och HDL (high-density lipoprotein). LDL-kolesterol kallas ofta för "dåligt" kolesterol eftersom det bidrar till uppbyggnaden av plack i artärerna. HDL-kolesterol, å andra sidan, kallas "bra" kolesterol eftersom det hjälper till att avlägsna kolesterol från blodet och skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.

När du testar ditt kolesterol får du en komplett kolesterolprofil som inkluderar totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. Det är viktigt att förstå vad var och en av dessa siffror betyder och vilka kolesterolnivåer som utsätter dig för risk för hjärtsjukdom eller stroke. Fortsätt läsa för att lära dig mer.

Vad är hälsosamma kolesterolnivåer?

American Heart Association ger följande riktlinjer för optimala kolesterolnivåer hos vuxna:

  • Totalt kolesterol: Mindre än 200 mg/dL
  • LDL-kolesterol: Mindre än 100 mg/dL
  • HDL-kolesterol: 60 mg/dL eller högre
  • Triglycerider: Mindre än 150 mg/dL

Optimala kolesterolnivåer kan dock variera beroende på individuella riskfaktorer som familjehistoria, rökning, diabetes, högt blodtryck och andra tillstånd. Prata med din läkare om dina personliga kolesterolmål.

Varför HDL-kolesterol är viktigt

Av alla kolesterolvärden säger experterna att HDL-kolesterol är det viktigaste. HDL-kolesterol anses vara "bra" eftersom det fångar upp överflödigt kolesterol från artärerna och för det tillbaka till levern där det bryts ned och avlägsnas från kroppen.

Högre nivåer av HDL-kolesterol är förknippade med en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Enligt en studie som publicerades i European Heart Journal är varje ökning av HDL-kolesterol med 1 mg/dL förknippad med en 2-3-procentig minskning av risken för hjärtsjukdom.

Några viktiga punkter om HDL-kolesterol:

  • Lågt HDL-kolesterol (
  • HDL-nivåer under 35 mg/dL anses vara mycket farliga.
  • Hälsoexperter rekommenderar att HDL-kolesterolvärdet hålls över 60 mg/dL för optimal hjärthälsa.
  • Ju högre HDL desto bättre, men nivåer över cirka 90 mg/dL kanske inte ger några ytterligare fördelar.
  • Motion, rökstopp och vissa läkemedel kan bidra till att höja HDL-kolesterolet.

Låt oss ta en djupare titt på varför HDL är så viktigt när det gäller hjärtats hälsa.

Hur skyddar HDL ditt hjärta?

HDL-kolesterol kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom flera mekanismer:

1. Avlägsnar överflödigt kolesterol från blodkärlen

  • HDL-partiklar samlar upp kolesterol från cellerna, även i artärväggarna, och transporterar det tillbaka till levern för nedbrytning. Detta bidrar till att förhindra att kolesterol byggs upp.

2. Minska inflammation

  • HDL har antiinflammatoriska egenskaper. Inflammation spelar en nyckelroll i utvecklingen av ateroskleros.

3. Förbättring av endotelfunktionen

  • HDL bidrar till att förbättra funktionen hos endotelet, som är blodkärlens slemhinna. Korrekt endotelfunktion är viktigt för att bibehålla kärlhälsan.

4. Förhindrar oxidation av LDL-kolesterol

  • Oxiderat LDL är mer benäget att ansamlas i artärväggarna. HDL hjälper till att skydda LDL-partiklar från oxidation.

5. Motverka blodproppar

  • HDL hjälper till att förhindra att blodplättar klibbar ihop och bildar koagel som kan blockera artärerna.

Med tanke på HDL:s skyddande effekter är det inte konstigt att högt HDL-kolesterol korrelerar med en lägre risk för kardiovaskulära händelser som hjärtinfarkt och stroke.

Vad orsakar lågt HDL-kolesterol?

Många faktorer kan orsaka låga nivåer av HDL-kolesterol, t.ex:

  • Genetik
  • Fetma
  • Diabetes
  • Rökning
  • Höga triglyceridnivåer
  • Stillasittande livsstil
  • Vissa läkemedel som betablockerare, anabola steroider och progestiner

För vissa människor är genetiken den viktigaste faktorn för HDL-kolesterolnivåerna. Men för de flesta människor är det livsstilsfaktorer som kost, motion och rökning som har störst betydelse.

Den goda nyheten är att även om du har lågt HDL i släkten finns det många åtgärder du kan vidta för att höja dina nivåer och minska risken för hjärtsjukdom.

Tips för att höja HDL-kolesterol

För att höja HDL-kolesterolet krävs vanligtvis livsstilsförändringar som motion, kostomläggning och rökstopp. Här är några av de mest effektiva sätten att öka HDL:

Motionera mer - Alla former av motion kan öka HDL, särskilt högintensiv intervallträning och styrketräning. Satsa på 150 minuters måttlig motion per vecka.

Gå ner ivikt - Om du går ner så lite som 5-10 kg om du är överviktig kan du öka ditt HDL-värde avsevärt.

Sluta r öka - Cigarettrök sänker HDL samtidigt som den skadar artärerna. Att sluta röka höjer HDL.

Minskapå kolhydraterna - Att minska på raffinerade kolhydrater och öka på hälsosamma fetter höjer HDL.

Välj hälsosamma fetter - Enkelomättade och fleromättade fetter som olivolja, avokado, nötter, frön och fet fisk är HDL-stimulerande.

Begränsa alkohol konsumtionen - Måttlig alkoholkonsumtion kan höja HDL, men för mycket kan vara farligt. 1 glas per dag eller mindre är säkrast.

Ta niacin - receptbelagda niacintillskott kan öka HDL med upp till 35%. Niacin kan dock orsaka biverkningar och minskar inte nödvändigtvis risken för hjärtinfarkt.

I vissa fall kan läkemedel som fibrater, statiner eller hormonbehandling ordineras för att öka HDL, men livsstilsstrategier bör prövas först.

Bör man oroa sig för högt HDL-kolesterol?

För de flesta människor är ett mycket högt HDL-kolesterol ovanligt och inte något att oroa sig för. I vissa situationer kan dock extremt högt HDL över 90 mg/dL vara ett tecken på en metabolisk störning.

Några av de möjliga orsakerna till mycket högt HDL är bl.a:

  • Hög alkoholkonsumtion - Hög alkoholkonsumtion kan höja HDL-värdet men har många negativa hälsoeffekter. Måttlighet är A och O.
  • Leversjukdom - Tillstånd som primär biliär cirros kan orsaka högt HDL.
  • Metabolt syndrom - Även om det är ovanligt kan metabolt syndrom med höga triglycerider och insulinresistens i vissa fall kopplas till mycket höga HDL-värden.

Om det inte finns andra symtom är ett högt HDL-värde i sig inte farligt. Men om ditt HDL är över 80 mg/dL bör du diskutera saken med din läkare. Att kontrollera triglycerider och VLDL-kolesterol kan hjälpa till att identifiera om metaboliska problem bidrar till det höga värdet.

Det viktigaste är att fokusera på att höja ditt HDL-värde genom hälsosamma livsstilsstrategier och samtidigt hålla andra kolesterolmarkörer som LDL och triglycerider inom hälsosamma målintervall. Denna heltäckande strategi ger det bästa skyddet för ditt hjärta.

Viktiga slutsatser om HDL-kolesterol

  • HDL-kolesterol skyddar det kardiovaskulära systemet genom att ta bort överflödigt kolesterol från blodkärlen. Högre HDL-nivåer innebär lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Hälsosamma HDL-kolesterolnivåer anses vara 60 mg/dL eller högre. Nivåer under 40 mg/dL för män och 50 mg/dL för kvinnor ökar risken för hjärtsjukdom avsevärt.
  • För att höja HDL-värdet krävs vanligen mer motion, viktminskning, rökstopp, färre raffinerade kolhydrater och intag av hälsosamma fetter. Vissa kosttillskott och läkemedel kan också bidra till att öka HDL.
  • Extremt höga HDL-värden över 90 mg/dL kan tyda på en underliggande metabol störning och bör utredas. Men för de flesta människor är ett högre HDL-värde bättre inom rimliga gränser.
  • Fokusera på att förbättra ditt låga HDL genom livsstilsförbättringar och samtidigt hantera LDL, triglycerider, blodtryck och andra riskfaktorer på rätt sätt för att hålla ditt hjärta friskt.

Om du gör förändringar för att öka HDL-kolesterolet och samtidigt håller resten av din kolesterolprofil i schack får du det bästa skyddet mot hjärt-kärlsjukdomar. Använd dina kolesterolvärden som motivationsfaktorer för att förbättra dina dagliga vanor. Med tid och konsekvens kan du optimera din kolesterolprofil och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

F: Vad är högt kolesterol?

S: Högt kolesterolvärde innebär att det finns förhöjda nivåer av kolesterol i blodet. Kolesterol är ett vaxartat ämne som produceras i levern och även fås från vissa livsmedel. Höga kolesterolnivåer kan öka risken för hjärtsjukdomar.

F: Vilka olika typer av kolesterol finns det?

S: Det finns två huvudtyper av kolesterol: LDL (low-density lipoprotein) och HDL (high-density lipoprotein). LDL-kolesterol är känt som "dåligt" kolesterol eftersom det kan byggas upp i artärerna och leda till blockeringar. HDL-kolesterol anses vara "bra" kolesterol eftersom det hjälper till att avlägsna LDL-kolesterol från blodomloppet.

F: Hur mäter man kolesterolnivåer?

S: Kolesterolnivåerna mäts vanligen genom ett blodprov som kallas kolesteroltest. Detta test mäter olika lipidnivåer, inklusive totalt kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och icke-HDL-kolesterol.

F: Vad är normala LDL-kolesterolnivåer?

S: Normala LDL-kolesterolnivåer bör helst ligga under 100 mg/dL. För personer med högre risk för hjärtsjukdom kan dock målnivåerna för LDL vara lägre, vanligtvis under 70 mg/dL.

F: Hur kan jag sänka mitt kolesterolvärde?

S: Det finns flera livsstilsförändringar som kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna. Det är viktigt att äta en hälsosam kost som innehåller lite mättat fett och mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Regelbunden motion, rökstopp och en hälsosam vikt spelar också en viktig roll för att sänka kolesterolvärdet.

F: Vad är risken med högt LDL-kolesterol?

S: Höga LDL-kolesterolnivåer är förknippade med en ökad risk för hjärtsjukdom. När LDL-kolesterol ansamlas i artärerna bildar det plack som kan förtränga blodkärlen. Detta kan så småningom leda till hjärtinfarkt eller stroke.

F: Vilken roll spelar HDL-kolesterol?

S: HDL-kolesterol, som ofta kallas det "goda" kolesterolet, hjälper till att avlägsna LDL-kolesterol från blodomloppet. Det transporterar LDL-kolesterolet tillbaka till levern där det kan bearbetas och avlägsnas från kroppen. Högre nivåer av HDL-kolesterol är i allmänhet förknippade med en lägre risk för hjärtsjukdomar.

F: Hur kan jag öka mitt HDL-kolesterol?

S: För att öka HDL-kolesterolet rekommenderas regelbunden fysisk träning, särskilt aerob träning. Att sluta röka, hålla en hälsosam vikt och äta hälsosamma fetter (som de som finns i olivolja, nötter och fet fisk) kan också bidra till att öka HDL-kolesterolnivåerna.

F: Kan kolesterolnivåerna kontrolleras genom medicinering?

S: I vissa fall kan läkemedel förskrivas för att sänka kolesterolnivåerna, särskilt om livsstilsförändringar inte är tillräckliga. Statiner är en vanlig läkemedelsklass som används för att sänka LDL-kolesterolnivåerna. Det är viktigt att samarbeta med hälso- och sjukvårdspersonal för att fastställa lämplig behandling för högt kolesterol.

F: Vilken roll spelar familjehistoria för kolesterolnivåerna?

S: Familjehistoria kan påverka kolesterolnivåerna. Om det finns en familjehistoria med högt kolesterol eller hjärtsjukdom kan individer vara mer benägna att själva utveckla högt kolesterol. Det är viktigt att vara medveten om familjära riskfaktorer och vidta lämpliga åtgärder för att hantera kolesterolnivåerna.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare