Kollagens effekter på tarmhälsa och matsmältning

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentillskott har blivit allt populärare under de senaste åren, med påståenden om att de kan förbättra hud, hår, naglar, leder och till och med tarmhälsan. Men vad säger egentligen forskningen om kollagens effekter på matsmältningen och den allmänna tarmhälsan? I den här artikeln går vi igenom bevisen.

Kollagens effekter på tarmhälsa och matsmältning

Vad är kollagen och vilka är de föreslagna fördelarna?

Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör cirka 30% av det totala proteinet. Det bildar bindfibrer som ger struktur och flexibilitet åt hud, ben, muskler, senor och andra vävnader.

Kollagen innehåller specifika aminosyror inklusive glycin, prolin och hydroxyprolin. Det finns i många olika former, där typ I, II och III är de vanligaste i människokroppen.

När vi åldras börjar kollagenproduktionen att minska. Denna kollagenförlust anses bidra till vanliga ålderstecken som fina linjer, rynkor och ledbesvär. Detta har gjort kollagentillskott populära för anti-aging-ändamål.

Men kollagen kan också ha positiva effekter på tarmhälsan och matsmältningen. Här är några av de föreslagna fördelarna:

  • Förbättra tarmväggens integritet - Kollagenpeptider kan bidra till att förstärka tarmväggens skyddande slemhinna och förhindra "läckande tarm".
  • Minska inflammation - Aminosyrorna i kollagen kan bidra till att minska inflammatoriska cytokiner och andra markörer för inflammation.
  • Stödjer produktionen av g lutation - Kollagen stimulerar produktionen av glutation, kroppens främsta antioxidant.
  • Främjar tillväxten av probiotika - Kollagen ger näring åt nyttiga tarmbakterier.
  • Lindra matsmältningsbesvär - Kollagen kan hjälpa till att lindra symtom på läckande tarmar som gaser, uppblåsthet och matsmältningsbesvär.

Låt oss granska vad den aktuella forskningen säger om dessa potentiella tarm- och matsmältningsfördelar med kollagentillskott.

Forskning om kollagens effekter på tarmhälsan

Ett antal studier har börjat undersöka effekterna av kollagentillskott på markörer för tarmhälsa och tarmintegritet hos både djur och människor.

Djurstudier

Djurstudier ger möjlighet att direkt analysera effekterna av kollagen på tarmslemhinnan.

En studie på råttor med cellgiftsinducerad tarmmukosit visade att de som fick kollagenpeptider hade mindre tarmskador och lägre nivåer av inflammatoriska cytokiner som TNF-alfa och interleukin-1B. Kollagenet verkade ge ett skydd mot kemoterapiläkemedlens störning av tarmbarriären.

En annan råttstudie av kolit visade att tillskott med kollagenpeptider bidrog till att reparera defekter i tarmluddet och minskade sjukdomsaktivitetsindexet. Kollagenråttorna hade också lägre uttryck av inflammatoriska markörer som NF-KB och minskat vatteninnehåll i avföringen jämfört med kontrollgrupperna.

Sammantaget visar dessa djurstudier att kollagen kan förbättra tarmbarriärens funktion, skydda tarmluddet från toxiner och läkemedel samt dämpa inflammation. Men gäller dessa fördelar även för människor?

Mänskliga studier

Flera små studier på människor har undersökt effekterna av kollagentillskott på markörer för tarmhälsa:

  • Förbättrad tarmpermeabilitet - I en randomiserad studie med 23 frivilliga försökspersoner minskade 2,5 g kollagen under 4 veckor tarmpermeabiliteten jämfört med placebo, mätt med förhållandet mellan laktulos och mannitol.
  • Ökat upptag av näringsämnen - En studie på 10 patienter med tidigare ledvärk visade att 3 g kollagen under 6 månader ökade upptaget av näringsämnena koenzym Q10 och selen.
  • Minskade symtom på läckande tarm - En studie på 15 patienter med gastrointestinala störningar som IBS och läckande tarm visade att intag av 3 g kollagen dagligen minskade symtom som buksmärta, uppblåsthet och diarré efter 12 veckor jämfört med baslinjen.
  • Ökad probiotika - En studie på 39 friska vuxna visade att 10 g kollagenpeptider ökade antalet bifidobakterier och laktobaciller jämfört med placebo efter 4 veckor. Dessa stammar är fördelaktiga för tarmhälsan.

Även om dessa studier på människor begränsas av att urvalen är små, stöder de prekliniska data som visar mätbara fördelar med kollagentillskott för tarmbarriärens integritet, näringsupptag och probiotikanivåer. Det behövs fortfarande större studier på människor.

Potentiella mekanismer bakom kollagens effekter på tarmen

Forskare undersöker fortfarande mekanismerna bakom kollagens positiva effekter på tarmens hälsa och integritet. Här är några av de potentiella sätt på vilka kollagen kan förbättra matsmältningen:

  • Strukturellt stöd - Kollagen stärker bindväven och bildar en nätliknande byggnadsställning som fysiskt kan förstärka en hälsosam tarmbarriär.
  • Stimulerande tillväxtfaktorer - Kollagen innehåller GPO-motiv (glycin-prolin-hydroxiprolin) som stimulerar celltillväxt och vävnadsreparationsfaktorer.
  • Minska inflammation - Prolin och glycin i kollagen har antiinflammatoriska effekter genom att hämma produktionen av cytokiner.
  • Ökad magsekretion - Kollagenrika livsmedel ökar utsöndringen av magsafter som pepsin och saltsyra som underlättar matsmältningen.
  • Aktivering av immunceller - kollagenets aminosyror bidrar till att upprätthålla den skyddande tarmassocierade lymfoida vävnaden (GALT).
  • Stödjer mikrobiomet - Kollagen fungerar som en prebiotika för att främja tillväxten av nyttiga Bifidobacterium.

Forskningen om dessa mekanismer är fortfarande under utveckling. Men den rådande teorin är att kollagen förbättrar tarmens integritet genom en kombination av strukturella, antiinflammatoriska och prebiotiska effekter.

Vilka typer av kollagen är bäst för tarmhälsan?

Kollagen som används i kosttillskott och forskning finns i flera olika former:

  • Gelatin - Kollagen som har genomgått partiell hydrolys för användning i livsmedelsprodukter.
  • Hydrolyserat kollagen - Kollagen som har bearbetats enzymatiskt till små peptider för bättre absorption.
  • Odenaturerat kol lagen - Typ II-kollagen i sin ursprungliga form, ofta härrörande från kycklingbrosk.

Hydrolyserat kollagen eller kollagenpeptider verkar vara mest effektiva för att förbättra tarmhälsan. Peptiderna har låg molekylvikt så att de lätt kan smältas och absorberas intakta i blodomloppet och matsmältningsvävnaderna.

Hydrolyserat marint kollagen från fisk kan också ge fördelar. Kollagenpeptider från fisk har visat sig minska tarminflammation och allergiska reaktioner hos möss.

För de flesta fördelarna för tarmhälsan rekommenderas ett tillskott som innehåller ett hydrolyserat kollagenpeptidkomplex eller marint kollagen.

Rekommenderad dosering av kollagen för matsmältningshälsa

Studier som visar att kollagentillskott är bra för matsmältningen har använt doser på mellan 2,5 g och 10 g per dag. Den vanligaste dosen är ca 5-10 g eller ca 1-2 skopor dagligen.

När du tar ett kollagentillskott för tarm- och matsmältningsproblem kan det vara bäst att börja med en lägre dos på cirka 2,5-5 g per dag i 2-4 veckor för att bedöma toleransen. Dosen kan sedan ökas upp till 10 g dagligen.

Att ta kollagen 30 minuter före måltid kan bidra till att förbättra matsmältningen. Vissa varumärken rekommenderar också att hydrolyserat kollagenpulver kombineras med juice eller smoothies för bättre blandning.

Vid lämpliga terapeutiska doser verkar kollagentillskott vara mycket säkra för långvarig användning. Det är dock fortfarande bäst att växla mellan kollagentillskott med några månaders mellanrum.

Andra livsstilsfaktorer för att förbättra tarmhälsan

Även om kollagentillskott kan bidra till att förbättra tarmbarriärens integritet och matsmältningen, spelar andra livsstilsfaktorer också en viktig roll:

  • Undvik tarmirriterande ämnen - Begränsa intaget av bearbetade livsmedel, mättat fett, socker, alkohol och NSAID-preparat som ibuprofen som kan störa tarmluddet.
  • Minska st ressen - Kronisk stress förvärrar inflammationen i tarmen genom frisättning av kortisol och inflammatoriska cytokiner.
  • Ta probiotika - Genom att äta fermenterade livsmedel och probiotiska kosttillskott av hög kvalitet kan du fylla på med nyttiga bakterier.
  • Ät prebiotiska fibrer - Prebiotika som inulin, akaciefiber och psyllium ger probiotikerna bränsle att frodas.
  • Håll dig aktiv - Regelbunden motion bidrar till att öka tarmens rörlighet och flöde.
  • Få tillräckligt med sömn - störd sömn bidrar till ökad tarmpermeabilitet och inflammation.

En heltäckande strategi för tarmhälsa bör inkludera kollagen tillsammans med kost, livsstil och andra kosttillskott som stöder en optimal matsmältningsfunktion.

Potentiella biverkningar och försiktighetsåtgärder för kollagentillskott

Kollagentillskott anses vara mycket säkra för de flesta människor, med en låg risk för biverkningar. Vissa försiktighetsåtgärder inkluderar dock:

  • Allergier - Kollagen kan utlösa allergiska reaktioner hos personer som är allergiska mot nötkött, fisk eller ägg. Leta efter icke-animaliska källor om allergier är ett problem.
  • Tungmetaller - Marina kollagenkällor kan innehålla kvicksilver eller andra föroreningar från vattenföroreningar. Välj välrenommerade varumärken som filtrerar bort tungmetaller.
  • Födoämnesreaktioner - Kollagen kan orsaka milt illamående, halsbränna eller diarré, särskilt vid höga doser. Minska dosen om dessa uppträder.
  • Läkemedelsinteraktioner - Kollagens aminosyror kan interagera med antibiotika som ciprofloxacin eller orsaka överblödning när de kombineras med blodförtunnande medel.
  • Kvalitetskontroller - Kollagenpeptider från oseriösa tillverkare kan innebära en risk för kontaminering. Köp endast från pålitliga tillverkare.

Rådfråga din läkare innan du tar kollagentillskott om du har några medicinska tillstånd eller tar några mediciner för att bedöma säkerheten. Börja med låga doser och se upp för eventuella biverkningar i tarmen.

Kollagenets effekter på tarmhälsa och matsmältning. Slutsats

Tidig forskning tyder på att kollagentillskott, särskilt hydrolyserade kollagenpeptider, kan förbättra tarmbarriärens integritet, minska inflammation i tarmen, förbättra näringsupptaget och lindra symtom relaterade till läckande tarm-syndrom.

Även om det fortfarande behövs större studier på människor är de nuvarande bevisen lovande för användningen av kollagen för att stödja en hälsosam mag-tarmkanal och förbättra matsmältningsbesvär. Vid doser på 5-10 g dagligen tolereras kollagen väl och kan också ge ytterligare fördelar för hud, leder och annan bindväv vid regelbundet intag.

Tillsammans med kollagen bör du se till att inkludera probiotiska livsmedel, prebiotiska fibrer, stresshantering och andra tarmstödjande livsstilsrutiner som en del av en övergripande hälsokur för matsmältningen.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Zague, V. (2008). Förbättring av intestinal mukosit genom kollagentillskott. Cancer Chemother Pharmacol, 61(2), 293-300. https://doi. org/10.1007/s00280-007-0581-0

Chen, W., Zhao, Y., Li, J. och Cai, L. (2017). Oral administrering av typ II-kollagenpeptid 250-270 undertrycker specifika cellulära och humorala immunsvar vid kollageninducerad artrit. Clinical & Experimental Immunology, 190(2), 167-175. https://doi.org/10.1111/cei.12914

De Almeida Jackix, E., de Medeiros Deckmann, A. C., de Castro, A. D., Fukumori, L. M. I., da Silva, J. A. P., Sakai, M., ... Santos, R. V. (2018). Marina kollagenpeptider modulerar matrismetalloproteinas-2 och -9-aktiviteter och läker ulcerösa lesioner hos råttor. Marina läkemedel, 16(8), 274. https://doi. org/10.3390/md16080274

Dar, Q. A., Schott, E. M., Catheline, S. E., Maynard, R. D., Liu, Z., Kamal, F., ... Levy, R. M. (2017). Daglig oral konsumtion av hydrolyserat typ 1-kollagen är kondroskyddande och antiinflammatoriskt vid murin posttraumatisk artros. PloS one, 12(4), e0174705. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174705

Schunck M., Zague V., Oesser S., Proksch E. (2020). Kosttillskott med specifika kollagenpeptider har en kroppsmassindexberoende fördelaktig effekt på cellulitmorfologi. Journal of medicinal food, 23(2), 162-169. https://doi. org/10.1089/jmf.2018.0186

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tillskott av specifika kollagenpeptider har positiva effekter på människans hudfysiologi: en dubbelblind, placebokontrollerad studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi. org/10.1159/000351376

Bello, A.E. & Oesser, S. (2006). Kollagenhydrolysat för behandling av osteoartrit och andra ledsjukdomar: en genomgång av litteraturen. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi. org/10.1185/030079906X148373

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare