Varför kollagen kan få dig att känna dig sömnig
Published:
Categories: KollagenKollagentillskott har blivit allt populärare under de senaste åren, och många tar dem för att förbättra sin hudhälsa, ledhälsa och till och med sömn. Vissa människor har dock rapporterat att de känner sig oväntat sömniga eller trötta efter att ha tagit kollagen. Så vad är orsaken till denna dåsighet som kollagen kan orsaka för vissa? Låt oss ta en närmare titt.
Innehåll:
Vad är kollagen och hur fungerar det?
Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör ca 30 % av det totala proteininnehållet. Det är det huvudsakliga strukturproteinet som ger styrka och flexibilitet åt bindväv som hud, senor, ligament, brosk, ben, blodkärl och till och med tänder.
Kollagen finns främst i fibrösa vävnader och består av aminosyror som glycin, prolin och hydroxyprolin. Det bryts ständigt ned och återbildas i kroppen. När vi åldras avtar kollagenproduktionen, vilket leder till vanliga ålderstecken som rynkor, ledvärk och försvagade ben och muskler.
Kollagentillskott syftar till att tillhandahålla de aminosyror som behövs för att stödja kroppens egen kollagenproduktion. De flesta kollagentillskott är hydrolyserade, vilket innebär att kollagenproteinerna bryts ned till mindre peptider för bättre absorption. Populära källor är bovint, marint eller äggskalskollagen.
Tillskott av kollagen kan öka kollagenhalten i bindväven och ge olika hälsofördelar. Men det har också effekter på hjärnans kemi som kan förklara varför vissa människor blir dåsiga.
Varför kollagentillskott kan orsaka dåsighet
Det finns några potentiella orsaker till att kollagentillskott kan framkalla sömnighet eller dåsighet hos vissa individer:
1. Hög halt av glycin
Kollagen har ett unikt högt innehåll av aminosyran glycin, som utgör ca 33% av kollagens totala aminosyror. Vanliga kollagentillskott innehåller ca 10-20 gram glycin per portion.
Glycin fungerar som en hämmande neurotransmittor i hjärnan som kan ha lugnande effekter. Det är också involverat i syntesen av serotonin, ett viktigt sömnreglerande hormon. Ökningen av glycin från kollagen kan öka serotoninnivåerna och ha en milt lugnande effekt för bättre sömn.
Individer har dock varierande grad av känslighet för glycinets effekter. De som är mer benägna att bli dåsiga kan känna denna effekt starkare efter att ha tagit kollagentillskott.
2. Ökning av tryptofan
Glycin har också visat sig bidra till att höja nivåerna av aminosyran tryptofan i hjärnan. Tryptofan är en föregångare till serotoninproduktion och har också naturliga sömnframkallande effekter.
Högre tryptofannivåer tillsammans med glycinets direkta roll i serotoninsyntesen är sannolikt ett annat sätt som kollagen kan främja bättre sömn och avkoppling. Men återigen kan detta få vissa individer att känna sig alltför trötta under dagen.
3. Effekter på utsöndringen av melatonin
Kollagenets innehåll av aminosyror, inklusive glycin och prolin, kan också stimulera frisättningen av melatonin. Melatonin är kroppens sömnhormon som reglerar dygnsrytmen och framkallar sömnighet vid lämpliga tidpunkter.
Studier tyder på att specifika aminosyror kan öka de endogena melatoninnivåerna under natten. Kollagenpeptider som intas tidigare på dagen kan öka melatoninfrisättningen senare på dagen och förändra människors sömn- och vakenhetscykler.
4. Förändringar i blodsockret
Kollagen är ett protein och innehåller en minimal mängd kolhydrater. Det tas också ofta tillsammans med C-vitamin för att förbättra absorptionen. För vissa individer kan denna kombination på fastande mage förändra blodsockernivån och orsaka sömnighet efter intaget.
De som är benägna att drabbas av blodsockersvängningar eller reaktiv hypoglykemi kan känna sig trötta och behöva ta en tupplur efter att ha tagit kollagentillskott på morgonen eller mitt på dagen.
Tips för att minska dåsighet från kollagen
Om du upplever oönskad dåsighet eller trötthet efter att ha tagit kollagentillskott finns det några saker du kan försöka för att minimera denna biverkning:
- Ta kollagen på natten - Eftersom kollagen kan förbättra sömn och avkoppling är det idealiskt att ta det ungefär en timme före sänggåendet. Detta gör att du kan dra nytta av dess sömnfrämjande effekter snarare än att känna dig dåsig under dagen.
- Sänk dosen - Försök att minska din kollagendos till 5-10 gram per portion och se om en lägre mängd hjälper till att förhindra sömnighet dagtid. Du kan också prova att alternera mellan olika dagar istället för att ta det dagligen.
- Ät det tillsammans med mat - Att äta kollagen tillsammans med kolhydrater eller protein kan hjälpa till att stabilisera blodsockerförändringar som bidrar till energikollaps.
- Håll dig hydratiserad - Drick mycket vatten hela dagen medan du använder kollagentillskott för att hålla dig energisk. Uttorkning kan förvärra trötthet.
- Undvik andra lugnande medel - Tänk på att inte kombinera kollagen med andra kosttillskott som har lugnande egenskaper, t.ex. valeriana, kamomill, tryptofan eller antihistaminer.
- Motionera regelbundet - En aktiv livsstil kan motverka kollagens inneboende dåsighet. Träning ger dig mer energi, höjer ditt humör och gör dig mindre benägen att bli trött.
- Få tillräckligt med sömn - Se till att du regelbundet får 7-9 timmars kvalitetssömn per natt. God sömn hjälper dig att känna dig utvilad överlag och motverkar sömnighet dagtid.
När bör man uppsöka läkare?
För de flesta människor är de milda sederande effekterna av kompletterande kollagen inte anledning till oro. Men om du upplever överdriven, okontrollerbar dåsighet som påverkar ditt dagliga liv, kontakta din vårdgivare.
Kontakta läkare om kollagenrelaterad trötthet åtföljs av andra symtom som yrsel, huvudvärk, illamående, mental förvirring, suddig syn, hjärtklappning eller domningar. Dessa kan tyda på en allergisk reaktion, hormonell obalans eller ett underliggande tillstånd.
Det är också viktigt att utesluta medicinska problem som kliniska sömnstörningar, sköldkörtelrubbningar, anemi, depression, diabetes eller effekter av receptbelagda läkemedel. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra om kollagen är orsaken eller om det finns något annat problem som kräver behandling.
Vissa individer är helt enkelt extra känsliga för kollagenets aminosyraprofil och justeringar av dosering eller timing kan hjälpa. Men din läkare kan rekommendera att du slutar med kollagen helt och hållet om biverkningarna av dåsighet fortsätter och avsevärt hindrar din livskvalitet.
Sammanfattning
Kollagen är ett rikligt förekommande protein i kroppen som ger många hälsofördelar som näringstillskott. Vissa av dess aminosyrakomponenter, särskilt glycin, verkar dock på neurotransmittorer i hjärnan som framkallar känslor av lugn och sömnighet.
För dem som har tendens till dåsighet är kollagen sannolikt bäst att ta på natten. Börja med en låg dos, håll dig hydrerad för att undvika blodsockersvängningar, och var medveten om att blanda kollagen med andra kosttillskott eller mediciner som orsakar trötthet. Om sömnighet på dagen kvarstår och stör arbete, skola eller relationer, kontakta din läkare för att utesluta underliggande tillstånd.
Medan dåsighet är en vanlig biverkning, justera din kollagenregim för att hitta ett tillvägagångssätt som fungerar bra för din kropp och livsstilsbehov. Med lite försök och misstag kan kollagen fortfarande vara en tillgång för övergripande välbefinnande och dess sömnfrämjande egenskaper kan användas strategiskt för att förbättra nattlig vila.
Faktadel
- Kollagen är ett protein som består av aminosyror som glycin, prolin och hydroxyprolin. Det ger bindväven struktur och flexibilitet.
- Kollagenproduktionen minskar med åldern, vilket leder till tecken som rynkor och ledvärk. Kosttillskott kan tillföra de aminosyror som behövs.
- Kollagentillskott kan orsaka dåsighet på grund av:
- Högt glycininnehåll - glycin är en hämmande neurotransmittor som förstärker serotonin och slappnar av i hjärnan
- Ökad mängd tryptofan - främjar produktionen av serotonin
- Stimulering av melatonin
- Förändringar i blodsockret
- De som är benägna att bli dåsiga kanske vill ta kollagen på natten, lägre dosering, med mat, hålla sig hydratiserade och undvika andra lugnande medel.
- Kontakta läkare om tröttheten är överdriven och påverkar det dagliga livet. Läkaren kan undersöka om det finns underliggande sjukdomar eller allergier.
- Genom att justera dosen och tidpunkten kan du dra nytta av kollagen samtidigt som du hanterar biverkningarna av sömnighet.
Varför kollagen kan få dig att känna dig sömnig. Slutsats
Sammanfattningsvis kan kompletterande kollagen säkert orsaka dåsighet hos vissa människor på grund av dess överflöd av aminosyran glycin och effekter på serotonin, melatonin, tryptofan och blodsockerreglering. De som är mer benägna att trötthet kanske vill ta kollagen på natten, lägre doser eller justera tidpunkten för att minimera sömnighet på dagtid. Även om dåsighet är vanligt, kontakta en läkare om det blir ohanterligt för att utesluta medicinska tillstånd. Med vissa personliga justeringar kan kollagen fortfarande tas med fördel för allmän hälsa och riktad sömnfrämjande.
Resurser som använts för att skriva denna artikel
Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Kollagenhydrolysat för behandling av osteoartrit och andra ledsjukdomar: en litteraturöversikt. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi. org/10.1185/030079906X148373
Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Daglig konsumtion av kollagentillskottet Pure Gold Collagen® minskar synliga tecken på åldrande. Clinical interventions in aging, 10, 1747-1758. https://doi. org/10.2147/CIA.S89939
Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oralt tillskott av kollagen: En systematisk genomgång av dermatologiska tillämpningar. Journal of drugs in dermatology : JDD, 18(1), 9-16. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/30615188/
El-Hafidi, M., Pérez, I., Baños, G., & Guillamon, A. (2004). Glycinintag ökar serotoninsyntesen: konsekvenser för glycinbehandling av depression. Amino acids, 27(1), 35-38. https://link. springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6
Inagawa, K., Hiraoka, T., Kohda, T., Yamadera, W., & Takahashi, M. (2006). Subjektiva effekter av glycinintag före sänggåendet på sömnkvaliteten. Sleep and Biological Rhythms, 4(1), 75-77. https://onlinelibrary. wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x
Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tillskott av specifika kollagenpeptider har positiva effekter på människans hudfysiologi: en dubbelblind, placebokontrollerad studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi. org/10.1159/000351376
Shigemura, Y., Kubo, S., Sudo, Y., Kubo, S., & Umishio, K. (2017). Effekt av Prolyl-hydroxiprolin (Pro-Hyp), en livsmedelsderiverad kollagenpeptid i humant blod, på tillväxt av fibroblaster från mushud. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4645-4651. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00147
Tanaka, M., Koyama, Y. I., Nomura, Y. (2009). Effekter av kollagenpeptidintag på UV-B-inducerad hudskada. Biovetenskap, bioteknik och biokemi, 73(4), 930-932. https://doi. org/10.1271/bbb.80649
Zague, V. (2011). En ny syn på effekterna av intag av kollagenhydrolysat på hudens egenskaper. Archivos latinoamericanos de nutricion, 61(2), 192-199. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/22081618/
Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order
YOU MIGHT ALSO LIKE
Post related products
-
Look Younger CIBD0073