Kan CoQ10 motverka fettlever?
Published:
Fettlever är ett växande hälsoproblem som drabbar miljontals människor världen över. Fettlever kallas även hepatisk steatos och uppstår när för mycket fett ansamlas i levercellerna. Alkoholmissbruk är visserligen en vanlig orsak, men de flesta fall beror numera på alkoholfri fettlever (NAFLD) som orsakas av dålig kost och brist på motion. Obehandlad fettlever kan utvecklas till allvarligare leverskador och cirros. Att hitta sätt att motverka fettlever har blivit ett viktigt mål. Coenzym Q10 (CoQ10) har en lovande potential som naturlig behandling. Här följer en fördjupad genomgång av forskningen om hur CoQ10 kan användas för att motverka fettlever.
Innehåll:
- Vad orsakar fettleversjukdom?
- Stadier av fettleversjukdom
- Tecken och symtom på leverförfettning
- Diagnos av leverförfettning
- Använda CoQ10 för att motverka leverförfettning
- CoQ10 skyddar levern mot oxidativ stress
- CoQ10 minskar inflammation och fibros i levern
- Klinisk forskning om CoQ10 och fettlever
- CoQ10-tillskott vid fettlever
- Livsstilsförändringar är också avgörande
- Kan CoQ10 motverka fettlever? Slutsats
- Resurser som använts för att skriva denna artikel
Vad orsakar fettleversjukdom?
Levern utför över 500 viktiga funktioner, inklusive metabolisering av fett. Normalt utgör fett ca 5-10% av leverns vikt. Fettlever uppstår när fett utgör mer än 5-10% av leverns totala vikt. Flera faktorer kan leda till att fett ansamlas i levercellerna:
- Kost medmycket raffinerade kolhydrater och socker - Fruktos från läsk, godis och bakverk främjar fettlever. Den typiska västerländska kosten innehåller för mycket raffinerade kolhydrater och socker som omvandlas till fett.
- Insulinresistens - Detta prediabetiska tillstånd gör det svårare för kroppen att kontrollera blodsockret och fettinlagringen. Insulinresistens främjar ansamling av överflödigt fett i levern.
- Fetma - Övervikt eller fetma ökar risken för fettleversjukdom. Kroppsfett, särskilt runt buken, är mer benäget att ansamlas som fett i levern.
- Genetik - Vissa genetiska faktorer gör att vissa människor är mer benägna att utveckla fettlever. Etnicitet kan också spela en roll.
- Läkemedel - Vissa receptbelagda läkemedel, som kortikosteroider och syntetiskt östrogen, kan orsaka fettlever som en biverkning.
Om dessa faktorer inte kontrolleras kan fett gradvis byggas upp i levercellerna och leda till inflammation och leverskador. Oxidativ stress spelar också en viktig roll i utvecklingen av fettleversjukdom.
Stadier av fettleversjukdom
Det finns två huvudtyper av fettleversjukdom:
Icke-alkoholorsakad fettleversjukdom (NAFLD)
Detta är den vanligaste typen som inte är relaterad till alkoholbruk. Den utvecklas till följd av insulinresistens och en fett- och sockerrik kost. NAFLD uppträder i fyra huvudstadier:
- Enkel fettlever - Leverfettet överstiger 5-10% av vävnaden utan inflammation eller leverskada. Vanligtvis reversibel med livsstilsförändringar.
- Icke-alkoholorsakad steatohepatit (NASH) - Leverinflammation och skador börjar uppstå. Kan utvecklas till cirros.
- Fibros - Överflödiga kollagenfibrer ansamlas vid leverskada, vilket leder till ärrvävnad.
- Cirros - allvarlig irreversibel ärrbildning som försämrar leverfunktionen. Kan leda till levercancer eller leversvikt.
Alkoholisk fettleversjukdom
Denna typ orsakas av överdriven alkoholkonsumtion och följer samma fyra stadier från enkel fettlever till cirros. De två typerna har liknande behandlingar, men alkoholavhållsamhet krävs också för den alkoholiserade versionen.
Tecken och symtom på leverförfettning
I de tidiga stadierna ger fettlever vanligtvis inga tecken eller symtom. När sjukdomen fortskrider kan den orsaka:
- Trötthet och svaghet
- Aptitlöshet och viktminskning
- Illamående eller obehag i buken
- Förstorad lever
- Gulsot
- Buksvullnad på grund av vätskeretention
Många människor upplever dock inga tydliga symtom förrän oåterkalleliga leverskador uppstår. Därför är det viktigt att få diagnosen i ett tidigt skede för att förhindra att sjukdomen fortskrider.
Diagnos av leverförfettning
Fettlever kan misstänkas på grund av riskfaktorer som fetma, diabetes, högt kolesterolvärde eller tidigare alkoholmissbruk. Men andra tester kan bekräfta diagnosen:
- Bilddiagnostik - ultraljud, datortomografi eller magnetkameraundersökning av buken kan identifiera fett i levern.
- Blodprov - Leverenzymtest visar förhöjda ALAT- och ASAT-enzymer, vilket tyder på leverinflammation. Leverenzymvärdena kan dock vara normala i ett tidigt stadium av fettlever.
- FibroScan - Använder ultraljudsvågor för att mäta leverns styvhet, vilket indikerar ärrbildning. Hjälper till att identifiera avancerad fibros och cirros.
- Leverbiopsi - guldstandard för diagnos. Tar ett vävnadsprov för att bedöma hur mycket fett och fibros som finns under mikroskopet. Men biopsi är invasivt och behövs inte alltid.
När diagnosen väl är ställd kan det vara bra att ta itu med de bakomliggande orsakerna med hjälp av kost, motion, diabeteskontroll eller avhållsamhet från alkohol. Men ytterligare behandlingar kan också hjälpa till att reversera befintlig leverförfettning och leverskada.
Använda CoQ10 för att motverka leverförfettning
Kan kosttillskott med coenzym Q10 hjälpa till att motverka fettlever? Ny forskning tyder på att det kan vara möjligt tack vare dess kraftfulla antioxidativa egenskaper.
Vad är CoQ10?
- CoQ10 (Coenzyme Q10) är en vitaminliknande förening som produceras naturligt i kroppen för att generera energi i cellerna.
- Den fungerar som en kraftfull antioxidant som neutraliserar oxidativa skador, särskilt på mitokondrier och cellmembran.
- Livsmedelskällor inkluderar kött, fisk, nötter, frön och oljor. CoQ10-produktionen minskar dock med åldern.
- CoQ10-tillskott hjälper till att upprätthålla optimala nivåer i kroppen. Ubiquinol är den mest biotillgängliga formen som är lättare att absorbera.
Så hur kan en ökning av CoQ10 hjälpa till att behandla fettlever? Låt oss undersöka bevisen.
CoQ10 skyddar levern mot oxidativ stress
En viktig faktor vid utveckling och fortskridande av fettlever är oxidativ stress. Detta inträffar när instabila reaktiva syreföreningar (ROS) överväldigar kroppens antioxidantförsvar.
För många ROS skapar överdrivna oxidativa skador på cellmembran, proteiner och DNA. Mitokondrierna, där cellerna producerar energi, är särskilt sårbara.
Levern använder ett internt antioxidantsystem med föreningar som glutation för att kontrollera ROS och skydda sina celler. Men ökad oxidativ stress till följd av fettrik kost, fetma och alkohol gör att glutationnivåerna sjunker.
Detta gör att ROS-skador kan utvecklas utom kontroll. Det utlöser inflammation, levercellsdöd och fibros. Att återställa glutation och antioxidanter i levern är avgörande för att minska denna oxidativa stress.
Det är här CoQ10 kommer in i bilden. CoQ10 är en kraftfull antioxidant som finns koncentrerad i cellmembranen. Den hjälper till att hämma lipidperoxidation, vilket skyddar membranets integritet. Det hjälper också till att återvinna och regenerera andra antioxidanter som E-vitamin.
CoQ10 kan stödja produktionen av glutation och skydda mitokondriernas funktion. Detta hjälper till att kontrollera ROS och oxidativ stress för att skydda leverceller från skador.
CoQ10 minskar inflammation och fibros i levern
Överskott av ROS aktiverar också inflammatoriska föreningar som rekryterar immunceller till levern. Denna kroniska låggradiga inflammation är en viktig orsak till förvärrad fettleversjukdom.
Okontrollerad inflammation i levern leder till att fettrika hepatocyter dör. För att reparera denna skada aktiveras de specialiserade stellatcellerna i levern.
Stellatcellaktivering utlöser överdriven kollagenproduktion, vilket leder till ackumulering av ärrvävnad eller fibros i levern. Fibros försämrar leverfunktionen och kan utvecklas till cirros.
Studier visar att CoQ10 bidrar till att dämpa kronisk inflammation genom att hämma inflammatoriska cytokiner och aktivering av NF-kB-vägen. CoQ10 bidrar också till att inaktivera stellatceller för att minska fibros.
Genom att kontrollera oxidativ stress bidrar CoQ10 till att stoppa denna inflammatoriska kaskad och utvecklingen av leverfibros.
Klinisk forskning om CoQ10 och fettlever
Tidig forskning på djur och kliniska studier på människor tyder på att tillskott av CoQ10 kan förbättra viktiga markörer för fettleversjukdom.
Några av de viktigaste resultaten är följande:
- Motverkar mitokondriell dysfunktion och oxidativ stress
- Minskar fettansamling och inflammation i leverceller
- Sänker förhöjda nivåer av leverenzymerna AST och ALT
- Förbättrar leverfunktionen och fibrosvärdena
- Bidrar till viktminskning och minskat midjemått
- Bättre resultat vid kombination med vitamin E
Även om det fortfarande behövs mer forskning tyder nuvarande bevis på att CoQ10 gynnar leverhälsan genom att
- Ökar mitokondriernas energiproduktion
- Fungerar som en kraftfull lipidlöslig antioxidant
- Stödjer avgiftning av levern
- Skyddar levercellernas membran från peroxidation
- Dämpar inflammatoriska cytokiner och fibros
För personer med fetma, diabetes eller metabolt syndrom kan CoQ10 ha en skyddande effekt mot utveckling av fettlever. I kombination med kost och motion kan CoQ10 också bidra till att motverka steatos och minska fibrosutvecklingen.
Det är dock oklart om CoQ10 ensamt kan lösa bekräftad avancerad NASH-cirros utan andra medicinska behandlingar. Fler studier pågår för att verifiera effektivitet och optimal dosering.
CoQ10-tillskott vid fettlever
När du väljer ett CoQ10-tillskott är formen och dosen viktiga:
- Ubiquinol - Denna reducerade version absorberas upp till 8 gånger bättre än vanligt CoQ10. Leta efter den aktiva ubikinolformen.
- Flytande kap slar - Den oljebaserade kapseln hjälper till att absorbera det fettlösliga CoQ10. Undvik kapslar med torrt pulver.
- Dela upp doserna - Ta 100-200 mg uppdelat på 2-3 mindre doser för bättre upptag.
- Ta med en måltid - Ät en måltid med lite hälsosamt fett för att underlätta upptaget av CoQ10.
- Välj kvalitetsmärken - Testade märken som Qunol, Nature Made och Doctor's Best säkerställer styrkan.
Tala med din läkare innan du tar CoQ10 om du redan tar läkemedel eller har underliggande hälsotillstånd. Testning av CoQ10-nivåer kan också hjälpa till att styra effektiv dosering.
Livsstilsförändringar är också avgörande
Att enbart ta CoQ10-tillskott kommer inte att helt lösa problemet med fettlever. Det är också viktigt att göra förändringar i kost och livsstil:
- Följ en allmänt hälsosam leveravgiftningskur - ät mer magert protein, frukt, grönsaker, nötter, frön och hälsosamma fetter. Undvik processade kolhydrater, tillsatt socker och transfetter.
- Begränsa intaget av fruktos och livsmedel med högt glykemiskt index - majssirap med hög fruktoshalt, raffinerade spannmål och sötsaker bidrar till att fett ansamlas i levern.
- Öka motionen - sträva efter minst 150 minuter per vecka för att minska insulinresistensen, främja viktminskning och minska inflammation.
- Gå ner i vikt vid övervikt - Gradvis viktminskning med 3-5 % förbättrar steatos. Prova intermittent fasta för större fördelar.
- Hantera eventuell diabetes - kontrollera blodsockernivåerna noggrant för att motverka fettlever.
- Eliminera alkohol - Stoppa all alkoholkonsumtion om alkoholrelaterad fettlever föreligger. Begränsa till högst 1 glas per dag vid andra orsaker.
- Minska medicineringen om möjligt - Diskutera alternativ till läkemedel som kan orsaka fettlever med din läkare.
Att göra CoQ10 till en del av en omfattande behandlingsplan för fettlever ger de bästa chanserna till framgång.
Kan CoQ10 motverka fettlever? Slutsats
Aktuella bevis tyder på att CoQ10 kan vara fördelaktigt för både förebyggande och behandling av fettleversjukdom:
- CoQ10 är en kraftfull antioxidant och antiinflammatorisk substans som minskar oxidativ stress och skador på leverceller.
- CoQ10 hjälper till att återställa mitokondriernas funktion, förbättra fettmetabolismen och skydda levercellerna.
- Kliniska studier visar att tillskott av CoQ10 kan minska leverns enzymer, fetthalt och fibros.
- CoQ10 är säkert, tolereras väl och fungerar synergistiskt i kombination med E-vitamin.
- CoQ10 kan hjälpa till att vända förändringar i fettlevern, särskilt vid NAFLD-orsaker som fetma och diabetes.
Det behövs dock fortfarande fler kliniska prövningar för att fastställa effekten av CoQ10. Tala med din läkare innan du börjar ta tillskott.
Att öka kroppens CoQ10-nivåer med ett kosttillskott av hög kvalitet är ytterligare ett vapen i kampen mot progressiv fettlever. Tillsammans med livsstilsförändringar kan CoQ10 bidra till att återställa leverns hälsa och funktion.
Resurser som använts för att skriva denna artikel
Al-Eryani, L., Wahlang, B., Falkner, K.C., Guardiola, J.J., Clair, H.B., Prough, R.A., & Cave, M. (2015). Identifiering av miljökemikalier associerade med utvecklingen av toxikantassocierad fettleversjukdom hos gnagare. Toxicologic Pathology, 43(4), 482-497. https://doi.org/10.1177/0192623314549960
Hernández-Aguilera, A., Rull, A., Rodríguez-Gallego, E., Riera-Borrull, M., Luciano-Mateo, F., Camps, J., Menéndez, J. A., Joven, J. (2013). Mitokondriell dysfunktion: En grundläggande mekanism vid inflammationsrelaterad icke-alkoholisk fettleversjukdom. Free Radical Biology and Medicine, 72, 468-479. https://doi. org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013
Lee, S., Zhang, C., Kil, H. S., Thakur, B. K., Yu, Y., & Li, L. (2020). Nya terapeutiska bevis för koenzym Q10 för icke-alkoholisk fettleversjukdom: En systematisk granskning och metaanalys. BioMed Research International, 2020, 8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140
Masterjohn, C., & Bruno, R.S. (2012). Terapeutisk potential för grönt te vid alkoholfri fettlever. Nutrition Reviews, 70(1), 41-56. https://doi. org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x
Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2017). Behandling av icke-alkoholisk fettleversjukdom med curcumin: En slumpmässig placebokontrollerad studie. Phytotherapy Research, 30(9), 1540-1548. https://doi.org/10.1002/ptr.5805
Sakata, Y., Zhuang, L., & Kwansa, H. (2010). Resveratrol skyddar mot fettrik dietinducerad fetma och fettlever genom att aktivera AMP-aktiverat proteinkinas. Journal of Nutritional Biochemistry, 21(11), 1029-1037. https://doi. org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012