Hur hemarbete har förändrat sömnen

Published:

Den globala övergången till att arbeta hemifrån har i hög grad förändrat våra dagliga rutiner, särskilt hur vi sover. Det här blogginlägget går igenom de nyanserade sätt på vilka distansarbete påverkar sömnmönstren, och ger insikter om hur man behåller hälsosamma sömnvanor när man arbetar på distans.

Medan vissa individer har rapporterat förbättrad sömnkvalitet på grund av flexibla arbetstider och längre sömn, står andra inför utmaningar som påverkar deras vila negativt. Hur dessa erfarenheter påverkas av demografiska faktorer och olika typer av jobb kommer att undersökas närmare.

Vi kommer också att diskutera effekterna av ökad skärmexponering i samband med distansarbete på både syn och dygnsrytm. Dessutom kommer vi att dela med oss av strategier för att mildra dessa effekter, t.ex. att undvika starkt blått ljus före sänggåendet.

Slutligen fördjupar vi oss i den roll som fysisk aktivitet och solljus spelar för att reglera dygnsrytmen - en aspekt som ofta förbises under nedstängningar men som är avgörande för att förstå hur hemarbete har påverkat sömnen.

hur arbete hemifrån har förändrat sömnen

Inverkan av distansarbete på sömnmönster

Eftersom covid-19-pandemin har tvingat många att arbeta hemifrån har våra dagliga rutiner och sömnmönster rubbats avsevärt. Denna förändring av arbetstider och livsstil ger en blandad kompott av effekter på människors sömnkvalitet.

Förbättrad sömnkvalitet för vissa distansarbetare

En överraskande fördel som vissa distansarbetare har rapporterat är en förbättring av deras sömnkvalitet. Eftersom de inte behöver pendla kan de avsätta mer tid för vila, vilket leder till längre sömn. Enligt tidigare studier kan denna extra sömntid leda till ökad vakenhet och produktivitet under arbetstid.

Utmaningar för distansarbetare som påverkar deras sömn

Omvänt har distansarbete haft en negativ inverkan på många människors sömnvanor. Många individer ställs inför utmaningar som ensamhet, stress från att jonglera med personliga ansvarsområden vid sidan av arbetsuppgifterna, eller svårigheter att koppla bort arbetet i slutet av dagen - alla faktorer som potentiellt kan skada den allmänna sömnhälsan.

  • Ensamhet: Den brist på social interaktion som distansarbetare ofta upplever kan leda till känslor av isolering och ensamhet, vilket kan störa hälsosamma sömnmönster.
  • Dagliga stressfaktorer: Att balansera hushållssysslor och arbetsuppgifter i samma miljö kan leda till onödig stress och göra det svårare att få en god natts sömn.
  • Brist på gränser: Utan tydlig avgränsning mellan arbetsplats och bostadsområde hemma i kombination med flexibla arbetstider leder ibland till att anställda arbetar sent på kvällarna, vilket påverkar deras regelbundna läggtider och negativt påverkar deras dygnsrytm under en lång period.

Även om det finns potentiella fördelar med att övergå till en distansarbetsmodell, som att spara pendlingstid som leder till bättre viloperioder, medför det också sin egen uppsättning unika utmaningar som, om de inte hanteras korrekt, kan påverka ditt allmänna välbefinnande negativt, inklusive din välbehövliga sömn.

För att säkerställa att du får tillräckligt med vila trots de nya förändringar som pandemin för med sig är det viktigare än någonsin att använda vissa strategier, t.ex. att sätta upp strikta gränser mellan yrkesliv och privata aktiviteter, säkerställa konsekventa tider för uppvaknande och sömn osv.

Demografi och arbetstyper som gynnas av distansarbete

Covid-19-pandemin har inneburit en ny era av distansarbete, där många anställda nu utför sina arbetsuppgifter hemifrån. Denna förändring har haft varierande effekter på olika demografiska grupper och arbetstyper, och påverkar inte bara produktiviteten utan även sömnmönstren.

Hur olika demografiska grupper reagerar olika på distansarbete

En studie från Pew Research Center visade att yngre vuxna är mer benägna än äldre att arbeta på distans på grund av pandemin. Även om denna flexibilitet kan leda till förbättrad sömnkvalitet för vissa, kan det också leda till oregelbundna sömnscheman för andra som kämpar med att hantera sin tid effektivt.

Barnfamiljer har drabbats särskilt hårt eftersom de måste jonglera med hemundervisning eller barnomsorg vid sidan av sina yrkesmässiga åtaganden. För ensamstående föräldrar eller de som saknar ytterligare stödsystem kan denna extra stress påverka både arbetsprestationen och sömnhälsan negativt.

Inverkan av arbetstyp på fördelar som härrör från distansarbete

Vilken typ av jobb man har kan ha stor betydelse för hur väl man anpassar sig till distansarbete och därmed påverka det allmänna välbefinnandet, inklusive sömnvanor. Kunskapsbaserade jobb som programvaruutveckling eller grafisk design lämpar sig väl för distansarbete; dessa arbetstagare rapporterar ofta ökad produktivitet och bättre kontroll över sina scheman, vilket potentiellt kan förbättra sömnkvaliteten.

Å andra sidan kan roller som kräver fysisk närvaro, som vårdpersonal eller byggnadsarbetare, inte dra samma fördelar av distansarbetsarrangemangsa€"vilket ofta leder till längre arbetstider och därmed stör normala viloperioder.

Upprätthålla en hälsosam sömn- och vakenhetscykel trots utmaningar

  • Skapa tydliga gränser: Utse specifika områden för arbete i hemmet och undvik att använda dessa utrymmen under icke arbetstid. Detta bidrar till att skapa en mental separation mellan "arbete" och "hem", vilket minskar stressnivåerna som annars kan störa din förmåga att somna på kvällen.
  • Prioritera egenvård: Regelbunden motion är känt för att främja god sömnkvalitet. Se till att du avsätter tid varje dag för fysisk aktiviteta€"även om det bara handlar om en snabb promenad runt kvarteret.
  • Utnyttja tekniken på ett klokt sätt: Använd verktyg som projekthanteringsappar som hjälper dig att hålla koll på uppgifterna på ett effektivt sätt samtidigt som du minimerar onödig exponering för skärmar före läggdags.
  • Exponering för solljus: Tillräcklig solexponering spelar en viktig roll för att reglera vår kropps inre klocka eller "dygnsrytm". Försök att tillbringa lite tid utomhus varje daga€"det kommer att göra underverk för både ditt humör och din sömn.

Skärmexponering och dess inverkan på sömnkvaliteten

I den digitala tidsåldern är det nästan oundvikligt att exponeras för skärmar. I takt med att distansarbete blir allt vanligare på grund av covid-19-pandemin har vårt beroende av skärmar ökat markant. Den långa skärmtiden är inte bara påfrestande för ögonen utan stör också våra naturliga sömnmönster.

Effekter av långvarig exponering för bildskärmar på synen

Långvarig exponering för skärmar kan leda till ett tillstånd som kallas digital eye strain. Symtomen är torrhet, irritation, suddig syn och huvudvärk. Dessa symtom är ofta övergående och försvinner när du tar en paus från skärmen. Men om du fortsätter att slarva kan det leda till långsiktiga skador.

Förutom att orsaka fysiskt obehag i form av ansträngda ögon eller huvudvärk, kan överdriven användning av elektroniska enheter före läggdags störa din förmåga att somna snabbt och djupt. Den skyldiga? Blått ljus som avges av dessa enheter.

Störning av dygnsrytmen genom överdriven skärmanvändning

Din kropps inre klocka eller dygnsrytm reglerar olika fysiologiska processer, inklusive sömn- och vakenhetscykler. Den är starkt beroende av miljöfaktorer som solljus för sin reglering.

Blått ljus från tekniska prylar kan imitera dagsljus och lura hjärnan att tro att det fortfarande är dag även om det är natt. Detta hämmar melatoninproduktionen (det hormon som hjälper oss att sova). Denna störning av dygnsrytmen kan göra det svårt att somna på natten eller vakna utvilad.

  • Håll avståndet: Håll en armlängds avstånd mellan dig och din datorskärm - det minskar belastningen på dina ögon.
  • Glasögon: Överväg att använda glasögon som är särskilt utformade för att minska påverkan av blått ljus om du arbetar långa stunder vid datorn.
  • Naturligt ljus: Se till att det finns tillräckligt med omgivande belysning när du använder digitala enheter; detta minskar kontrasten och ger därmed mindre belastning på ögonen.
  • Inga skärmar före läggdags: Undvik att använda elektroniska prylar minst en timme före sänggåendet för att reglera melatoninnivåerna och främja en bättre sömnkvalitet.

Om du införlivar sådana åtgärder i din dagliga rutin kan du bibehålla en god synhälsa och sova gott om natten.

Även om vi inte helt kan undvika skärmar, särskilt i tider då distansarbete har blivit normen snarare än undantaget, kan vi genom att vara medvetna om deras potentiella effekter och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder göra mycket för att bevara både vår ögonhälsa och vårt allmänna välbefinnande, inklusive hälsosamma sömnvanor.

Strategier för att bibehålla hälsosamma sömnvanor vid distansarbete

Att arbeta hemifrån har stört våra sömnmönster, men vi kan vidta åtgärder för att se till att vi får den vila vi behöver. Här är några tips:

Undvik starkt blått ljus före sänggåendet

Att stirra på skärmar hela dagen kan störa våra inre klockor. För att motverka detta kan du försöka använda ljusfiltreringsverktyg eller appar som minskar utsläppet av blått ljus på kvällen. Och lägg ifrån dig telefonen minst en timme före sänggåendet.

Vikten av att upprätthålla regelbundna scheman för vakenhet och sömn

Att hålla ett konsekvent sömnschema är viktigt för att få god vila. Försök att hålla en fast lägg- och väckningstid varje dag, även på lediga dagar. Se till att ditt sovrum är en avkopplande miljö - mörkt, tyst och svalt.

  • Skapa en konsekvent rutin: Håll dig till ett regelbundet sömnschema för att reglera din kropps inre klocka.
  • Prioritera avslappning: Koppla av med en bok eller en meditation innan du går och lägger dig.
  • Skapa en optimal miljö: Håll sovrummet mörkt, tyst och svalt för bättre sömnhygien.

Balans mellan arbete och privatliv vid distansarbete

Att sätta upp gränser mellan arbete och fritid är avgörande för ett framgångsrikt distansarbete; att ta pauser, fastställa tydliga arbetstider och utöva egenvård är alla nödvändiga komponenter. Ta pauser under hela dagen och fastställ tydliga arbetstider. Och glöm inte att prioritera egenvård och stresshantering.

Fler tips om hur du behåller hälsosamma sömnvanor när du arbetar på distans finns i den här artikeln från The Sleep Foundation.

Fysisk aktivitet och solljusets roll i regleringen av dygnsrytmen

Covid-19-pandemin har stört våra dagliga rutiner och lett till minskad fysisk aktivitet och exponering för solljus. Denna förändring kan störa vår kropps inre klocka eller dygnsrytm, som spelar en viktig roll för att reglera sömnmönstren.

Effekter av minskad fysisk aktivitet under nedstängningar

Fysisk aktivitet främjar bättre sömnkvalitet genom att hjälpa till att reglera dygnsrytmen (Sleep Foundation). Men nedstängningsrestriktionerna har lett till minskade möjligheter till motion. Många lider nu av störd sömn på grund av minskad fysisk aktivitet orsakad av nedstängningsrestriktioner.

En stillasittande livsstil påverkar inte bara din fysiska hälsa utan även ditt psykiska välbefinnande, vilket kan leda till stress och ångest - två kända orsaker till dålig sömn (Mayo Clinic).

Inverkan av brist på solljus på dygnsrytmen

Solljuset spelar också en avgörande roll för att upprätthålla vår dygnsrytm. Exponering för naturligt ljus under dagen bidrar till att hålla denna biologiska process på rätt spår, så att du känner dig vaken under dagsljuset och sömnig när det blir mörkt (PubMed Central).

Men eftersom distansarbete blivit allt vanligare under pandemin tillbringar de flesta sina dagar inomhus, långt från naturliga ljuskällor, vilket stör deras normala vakenhets- och sömncykler.

Tips för att integrera motion och tillräcklig solexponering i din vardag:

  • Håll igång med regelbunden motion: Även om du är isolerad hemma kan du försöka få in någon form av fysisk aktivitet i din rutin, t.ex. yoga eller online-träningskurser.
  • Exponering för naturligt ljus: Försök att ta korta pauser under dagen där det är möjligt, gå ut och ta lite frisk luft medan du njuter av solstrålarna, eller helt enkelt öppna fönster/persienner så att solljuset kommer in på arbetsplatsen - det kan bidra till att upprätthålla en hälsosam dygnsrytm.
  • Skapa en bekväm arbetsplats: Din arbetsplats bör främja produktivitet men ändå vara tillräckligt avkopplande för att inte skapa onödig stress som påverkar din nattsömn negativt.
Slutresultatet

Det kan ta tid att anpassa sig till dessa nya normer, men om du är uppmärksam på att integrera regelbunden motion tillsammans med tillräcklig solexponering kan du avsevärt förbättra både produktiviteten på jobbet och främja bättre vila på nätterna. Kom ihåg att varje situation är unik och att det som fungerar bäst för en person inte nödvändigtvis är universellt - lyssna därför noga och var uppmärksam på vad som känns rätt med tanke på personliga omständigheter.

Vanliga frågor om hur hemarbete har förändrat sömnen

Hur påverkas sömnen av att arbeta hemifrån?

Att arbeta hemifrån kan ha både positiva och negativa effekter på sömnen, där minskad pendlingsstress kan förbättra sömnen, medan ökad skärmtid kan störa den.

Sover man mer när man arbetar hemifrån?

Det varierar mellan olika individer, där vissa får extra sömn på grund av att de inte behöver pendla, medan andra har störda sömnmönster på grund av otydliga gränser mellan arbete och privatliv.

Varför sover jag bättre när jag inte är hemma?

Att man sover bättre när man inte är hemma kan bero på att man bryter rutinerna, exponeras mindre för skärmar och kanske upplever mindre stress i samband med arbetsrelaterade uppgifter.

Hur påverkar pandemin sömnen?

Pandemin har lett till omfattande förändringar i levnadsvanor, inklusive förändrad sömnhygien, vilket för många har resulterat i störd dygnsrytm och sämre kvalitet på vilan. Sömnstiftelsen

Slutsats

För att prioritera hälsosamma sömnvanor bör distansarbetare begränsa skärmexponeringen före läggdags, ha regelbundna sömnscheman och införliva fysisk aktivitet och solljus i sina dagliga rutiner.

Studier har visat att exponering för blått ljus från elektroniska enheter kan hämma melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna, så det är viktigt att undvika skärmar minst en timme före sänggåendet.

Ett konsekvent sömnschema kan hjälpa till att reglera kroppens inre klocka och förbättra sömnkvaliteten, så försök att vakna och gå och lägga dig vid samma tid varje dag. Fysisk aktivitet och exponering för solljus kan också förbättra sömnkvaliteten, så ta pauser under dagen för att röra på kroppen och gå ut och ta lite frisk luft.

Enligt National Sleep Foundation kan sunda sömnvanor hjälpa distansarbetare att undvika negativa effekter på deras allmänna hälsa och välbefinnande.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare